e diel, qershor 18, 2006

Prishja me rusët dhe dalja nga Pakti i LindjesPrishja me rusët dhe dalja nga Pakti i Lindjes


Kujtim Boriçi

Ekskluzive/Ibrahim Shametaj, ish-kryeinxhinieri i ndërlidhjes në Ministrinë e Mbrojtjes për 12 vjet. Në shënimet e radhës, fillimet e para të punës së tij e disa kolegëve, pranë shërbimit të ndërlidhjes në Ministrinë e Mbrojtjes, kontaktet e para me Enver Hoxhën dhe drejtues të tjerë të lartë të shtetit, si dhe vështirësitë e punës për organizimin ndërlidhjes me udhëheqjen dhe repartet, kur Shqipëria u prish me rusët e doli nga Traktati i Varshavës.Në vazhdim do të lexoni:-Vështirësitë me të cilat u përball Shqipëria pas prishjes me rusët dhe vendimi i udhëheqjes së kohës për fortifikimin e çdo pëllëmbe të vendit.- Urdhëri i Enver Hoxhës për ndërtimin e vëndkomandës së re të Shtabit dhe komandës së Përgjithëshme në Linzë.- Masat paraprake në vëndkomandën e luftës, para se Enver Hoxha e Mehmet Shehu të inspektonin “qytezën” e nëndheshme në qershor 1978.Shametaj, unë dhe kolegët ndërlidhës, pranë Enverit e MehmetitNga Kujtim BoriçiPrishja me rusët dhe dalja e Shqipërisë nga Traktati i Varshavës në vitin 1968, sipas dokumenteve të kohës, shënon jo vetëm pikënisjen e një izolimi total për vendin, por dhe hartimin e strukturës së mbrojtjes së vendit mbi bazën e një ushtrie të madhe në numër, të shpërndarë në gjithë vendin dhe në një sistem gatishmërie me pjesëmarrje të gjithë popullit ushtar. Mbi këtë bazë dhe Enver Hoxha, si Komandant i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura, Mehmet Shehu, si njeriu më besnik i tij, si dhe drejtuesit më të lartë të kohës, i kushtonin një përkujdesje të veçantë e të gjithanshme mbrojtjes. Për mua dhe disa kolegë të tjerë të shërbimit të ndërlidhjes, ndër të paktët dhe të parët e diplomuar në Bashkimin Sovjetik për këtë shërbim, tregon për gazetën “Shekulli” Ibrahim Shametaj, ish-kryeinxhinier në Ministrinë e Mbrojtjes, ishte privilegj dhe realizim i një ëndrre të shumëdëshiruar, kryerja e shërbimit ndërlidhës pranë e në funksion të udhëheqjes, Enverit, Mehmetit, Beqirit, Kadriut, e drejtuesve të tjerë të lartë të shtetit.Shërbimi pranë Enverit dhe profecia e kolonelit rusKur u emërova në detyrat e shërbimit për ndërlidhjen luftarake në Ministrinë e Mbrojtjes, nga specialist i thjeshtë deri në kryespecialist, përfshi dhe organizimin e ndërlidhjes me udhëheqjen e kohës në vitet 1960, kujton Shametaj, ish-kryeinxhinieri i ndërlidhjes në këtë ministri, shpesh më kujtoheshin këshillat e pedagogut rus, kolonelit Pavllov, gjatë studimeve në akademinë ruse. Sipas Shametajt, Pavllov, një nga specialistët rusë më të njohur të ndërlidhjes në Rusi, përgjegjësi për sigurimin e ndërlidhjes së Stalinit gjatë Luftës së Dytë Botërore, jo vetëm ishte i aftë profesionalisht, këmbëngulës e kërkues, pa tolerancë në mësimdhënie, por kishte merak të veçantë se përgatitja jonë si studentë, nesër do të vlerësohej praktikisht gjatë shërbimit pranë Enverit e drejtuesve të tjerë të shtetit shqiptar, ku një gabim i tyre (studentëve) do të “turpëronte” dhe pedagogun Pavllov. Lidhur me këtë, në kujtimet e tij, Shametaj shkruan: “Pedagogu rus, kolonel Pavllovi, na donte shumë ne studentëve shqiptarë e ishte i preokupuar në maksimum, që ne të përfitonim sa më shumë. Sa herë që ne bënim ndonjë gabim gjatë përgjigjeve në mësim, ai na thoshte “obobo, ju do të më turpëroni mua, nuk e kuptoni që kur të ktheheni në Shqipëri do ti shërbeni direkt Enver Hoxhës, se jeni të parët oficerë teknikë që mbaroni shkollën e lartë tek ne!”. Atëherë, shton më tej Shametaj, këtë këshillë me merak të Pavllovit, ne studentët shqiptarë e shikonim më tepër si një merak të edukatës e përkushtimit të tij në punë, që ne të dilnim sa më mirë, pa ditur se pas mbarimit të shkollës, profecia e tij do të bëhej realitet; ne specialistët e parë ndërlidhës të përgatitur jashtë vendit, do të kishim të bënim shpesh direkt apo indirekt, në punën tonë me Enver Hoxhën e drejtues të lartë të tjerë të shtetit.“Barra” e përgjegjësisë për ndërlidhjen me udhëheqjenVitet e studimeve në rusi për Shametajn e shokët e tij, do të iknin shumë shpejt, ndërkohë që përballja me detyrat e vështira në shërbimin ndërlidhës të Ministrisë së Mbrojtjes, me komandantë vartës dhe eprorët (Enverin, Mehmetin etj.) që ata do të merrnin përsipër, do të sillnin ndër vite përgjegjësi të reja, mund, djersë, sakrifica, por dhe kënaqësi. Ibrahim Shametaj tregon se, që në emërimin e tij në Ministrinë e Mbrojtjes në detyrat e ulëta e deri në funksionin e kryeinxhinierit, ai do të njihej në shumë raste me përkujdesjen e Enver Hoxhës për përsosjen e shërbimit ndërlidhës, veçanërisht në vitet ’60. Fillimisht, përkujdesjen apo urdhrat e Enverit, Mehmetit e drejtuesve të tjerë më të lartë të shtetit e ushtrisë, kujton Shametaj, tek ne vinin nga kontaktet direkt të Enverit me kuadrot veteranë të ndërlidhjes shqiptare, Kadri Brahimaj, Servet Xhama etj. “Që nga vitet ’60, mua m’u ngarkua detyra bashkë me shokë të tjerë, të zgjidhnim probleme teknike në ndërlidhjen e udhëheqjes e deri direkt të Enver Hoxhës”,- tregon Shametaj.Në vendkomandën e luftës, takimi i gjatë i punës me EnverinTre takime, një në vendlindjen e tij kur ende ishte fëmijë, i dyti pas vdekjes së Stalinit kur ishte nxënës në shkollën ushtarake “Skënderbej” dhe i treti në vitin 1959, në mbrëmjen e Vitit të Ri në Shtëpinë Qendrore të Ushtrisë (vetëm dy vjet oficer), sipas Shametajt, ishin takimet e afërta të tij me Enver Hoxhën. Ndërsa, takimi i gjatë i punës së Shametajt me Enver Hoxhën, është viti 1978, kur Enveri, Mehmeti e drejtues të tjerë të lartë të shtetit, vizituan vendkomandën e re të luftës të sapo përfunduar, në Linzë të Tiranës. “Ishte një inspektim i hollësishëm, rreth problemeve të gatishmërisë në strukturat luftarake të vendit, përfshi dhe gjendjen e ndërlidhjes, për të cilën unë ruaj detaje të hollësishme që janë pasqyruar dhe në shënimet e mia të kohës”,- shton Shametaj. (Vijon)