e diel, dhjetor 11, 2005

Edi Rama simboli i shpresës se ndryshimeve te mëdha


Edi Rama simboli i shpresës se ndryshimeve te mëdha

Edi Rama si gjithë studentet shqiptare e viteve 1990 me dëshirën e madhe te ndryshimit te sistemit totalitare te Enver Hoxhës e për tu zëvendësuar me atë te demokracive te vendeve perëndimore doli hapur ne protesta për ta shembur regjimin e vjetër diktatorial pa pasur frik se munde ti kushtonte edhe me jetën e tij ne moshe fare te re. Edi Rama se bashku me moshataret e tij organizuan dhe detajuan platformën e protestave për t’ju kunderven regjimit te urryeshëm komuniste te Ramiz Alise dhe ne te njëjtën kohe udhëhoqën ato deri ne shembjen e kufomës 45 vjeçare qe i mori shpirtin këtij populli nga politika shtypëse e përçarëse e Enver Hoxhës. Si te gjithë ne qe ëndërronim te bënim një jete te përafërte me atë te vendeve te zhvilluara demokratike perëndimore edhe Edi Rama pas viteve 1990 ju drejtua perëndimit për te bere realitet ato qe vendi ynë na kishte mohuar me kushtetutë pra lirinë e te drejtave te njeriut qe ne vendet perëndimorë ka shekuj qe i jetojnë dhe i gëzojnë. Pas rreth 7 vitesh qëndrimi dhe integrimi ne perëndim ai i ftuar nga kryeministri Socialiste për te kontribuar me aftësit e tij intelektuale dhe bashkëkohore ne qeverisjen e vendit i cili pranoje te drejtonte ministrinë e kulturës. Ardhja e tij ne këtë poste u pa nga njerëzit si qeverisje nga njerëz intelektual dhe pa parti qe dine te drejtojnë ne baze te aftësive te tyre intelektuale dhe profesionale dhe jo nga bindjet e tyre politike e militante. Nuk ishte për atë kohe shume i njohur si njeri publik dhe politik përveç sportdashësve te basketbollit ku ai ka marre pjese si dhe brezi i tij studentor i viteve 1990 ne institutin e larte te arteve. Me ardhjen e tij ne krye te ministrisë se kulturës u pa një bume i vërtetë ndryshimesh rrënjësore e cilësore ne këtë ministri qe nuk ishin pare ndonjëherë deri ne atë kohe para vitit 1998 për nga mënyra e drejtimit dhe te funksionimit qe nuk përputheshin me metodat e vjetra qeverisëse te pas 90 por te cilat afronin shume me ato perëndimore. Rendësin e këtyre ndryshime e vlerësonin dhe e shikonin me shume rinia qe e njihnin dhe e dinin mire se kush ishte ritmi i te ecuri me kohen drejt Evropës. Edi Rama me punën e tij te madhe ndryshimesh ne ministrinë e kulturës paraqiti një forme te re drejtimi dhe ndryshimi ku pjesa me e madhe e te rinjve e përkrahen dhe shikonin tek ai vërtetë imazhin e te ardhmes se vendit tone. Kanidimi i tij për kryetare bashkie e bere kjo nga ana e partisë socialiste u pa si kandidate potencial dhe shume i goditur nga ana e qytetare te metropolit tone Tiranës. Për këtë arsye Edi Rama fitoj bindshëm ndaj kundërshtarit te tij demokrate ne atë kohe zotit Besnik Mustafaj. Puna e tij sistematike e produktive dhe me orientim perëndimore filloje dale ngadalë ti jepte efektet e saj ne ndryshimet e mëdha qe viheshin re ne Tirane. Me këtë figure pra te Edi Rames Partia Socialiste filloj ta përdorte argument pozitiv për sukseset e veta qeverisëse duke bere ne te njëjtën kohe te thith sa me shume elektorate për ti dhënë votën ne zgjedhjet e radhës legjislative te vitit 2001 duke fituar për një mandate te dyte qeverisës edhe pse Edi Rama nuk ishte anëtarë i partisë socialiste. Ndryshimet ne kryeqytet u bene te prekshme dhe gjithmonë me te mëdha dhe vete Edi Rama fitoj një simpati dhe reputacion te madhe jo vetëm nga Tiranasit por nga gjithë qytetaret e Shqipërisë si njeri punëtorë dhe i ndershëm ne drejtimin e Bashkisë me te madhe te vendit ku mandatin e tij drejtues e ka vene ne shërbim te komunitetit te vet. Edhe ne mandatin e dyte te zgjedhjeve vendore fal punës se tij ne metropolin shqiptare fitoj bindshëm ndaj kandidatit tjetër kundërshtare te partisë demokratike te zotit Spartak Ngjela edhe pse ndaj tij opozita e atëhershme sot pozita kishte ngritur një komision parlamentare hetimi për abuzime ne detyre me fondet dhe taksat publike dhe quhej komisioni Olldashi. Mirëpo edhe ky komision i ngritur enkas për Kryetarin e Bashkisë nuk mundi dot te ulte reputacionin e tij, ta pengonte vrullin dhe ndryshimet ne Tirane pasi dihet qe kishte një mbrapavije te pastër politike e ardhur kjo nga xhelozia e drejtimit me sukses nga një kryetare bashkie i kandiduar nga pala kundërshtare. Duke pare qe Edi Rama ishte i përkushtuar për ndryshime rrënjësore ne bashkinë e Tiranës dhe perspektiva e tij ngjallte shpresa te mëdha tek partia socialiste ai u be anëtarë i partisë socialiste dhe me pas anëtare i KPD te partisë socialiste gjë e cila shikohej me xhelozi nga vet kryetari i asaj kohe zoti Fatos Nano.
Lufta e brendshme e pa moral qe zhvillohej brenda partisë socialiste ne kohen qe ajo drejtonte qeverinë e dëmtuan jo pak vendin ne reformat e nisura dhe ne plotësimin e kushteve për asocimin dhe integrimin ne bashkimin evropian por e bene ne te njëjtën kohe me te dobët këtë force politike edhe ne sytë e qytetarëve shqipater qe i kishin dhënë votën për te qeverisur. Edi Rama ne këtë kohe tentoje te fitonte kreun e kësaj partie me qellim qe te mos lejonte ndarjen e kësaj force si dhe te zgjaste qeverisjen për mandatin e ardhshme edhe pse vete ai kishte paralajmëruar për një humbje ne zgjedhjet e ardhshme,por forcat regresive qe mbështesnin Nanon ishin ne mazhorance per te dhënë votën kështu qe Edi Rama ishte i destinuar te humbiste ashtu siç ndodhi dhe pritej ne te vërtetë. Humbja dhe kalimi ne opozite e partisë socialiste dhe qe u shoqërua me dorëheqjen e paralajmëruar te kryetarit te saj ne rast humbje, solli një shans te ri për këtë parti për te zgjedhur njeriun e duhur dhe plot energji për te drejtuar me metoda te reja demokratike e bashkëkohore Partine socialiste te zotit Edi Rama.
Zgjedhja e tij është detyre e vështirë për te por është ne te njëjtën kohe një shans për vendin tone se opozita e sotme drejtohet nga je progresiste qe di te beje politik dhe opozite brenda institucioneve legjitime dhe jo opozite ne rruge, është një shans për vendin tone se di te ndërtojë dhe jo te shkatërroj si dhe di te bashkoje dhe jo te largoje njerëz prej vetes se tij.
Çdo lufte apo sulme qe behet ne adresë te një anti komunisti te protestave te 1990 te një demokrati me ide dhe vizion perëndimore pra te Edi Rames është e dështuar pavarësisht se ne çfarë emri e bëjnë këtë lufte qofte për korrupsion apo për xhelozi qofte edhe për pa aftësinë e tyre se ora u ka ngelur ne kohen e censurës dhe ideologjisë se vjetër qeverisëse.

Engjëll Shehu
http://engjellshehu.blogspot.com/
http://gjuhashqipe.blogspot.com/
http://geocities.com/albsit
http://tanmarket.com/php/