e shtunë, mars 25, 2006

Enver Hoxha: Vrasja e Mustafa Gjinishit duhej bërë

Prof. Dr. Kol. Elmas Leci


Bashkimi e bashkëpunimi nuk i pëlqenin udhëheqësve të Partisë Komuniste, të drejtuar me fanatizem nga Miladin Popoviçi e Jorisllav Stojniçi. Enver Hoxha jo vetëm e siluroi Mukjen dhe e quajti ate tradhti kombetare, mbi të gjitha, por futi në gene luftën e klasave dhe vëllavrasjen. Te dënimi i Mukjes, e cila ishte një mbledhje historike me përmasa mbarëkombëtare, nis kalvari i gjatë i eliminimit të personaliteteve të Luftës, i eliminimit të oficerëve të vjetër e të rinj. Te dënimi i Mukjes i ka rrënjët persekutimi i korpusit të oficerëve shqiptarë. Aty ai nis me ish anëtarin e Shtabit të Përgjithshëm Mustafa Gjinishi e vazhdon me skenarin e vrasjeve të personaliteteve të Mukjes e të Luftës Çlirimtare Antifashiste. Ishte 23 gusht i vitit 1944, kur atë ditë në Peshkopi inaugurohej Brigada e 18-të Sulmuese. Pikërisht në atë inaugurim ligjëroi edhe Mustafa Gjinishi, ish anëtari i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Antifashiste Nacionalçlirimtare. Tek po kthehej për në Tiranë, i vunë një pritë tinzare në Qafë të Qenokut në Peshkopi. Ishte një pritë e kurdisur në zyrat e pseudonurembergëve komunistë, ishte një vrasje në pabesi. Ata e vranë Mustafa Gjinishin. Enver Hoxha, do ta pranonte vetë në Plenumin e Beratit vrasjen e Mustafa Gjinishit. “Sa për Mustafa Gjinishin ne mendojmë se ajo (vrasja e tij) duhej bërë…” Skenari për vrasjen e Mustafa Gjinishit e Ymer DishnicësSkenari i vrasjes ishte hartuar pas Mukjes. Menjeherë pas Mukjes, Dushan Mugosha dhe Miladin Popoviçi urdhërojnë Enver Hoxhën për t’u mbledhur në Vithkuq e për të analizuar qëndrimin e Mustafa Gjinishit dhe të Ymer Dishnicës lidhur me të ashtuquajturin kompromis që ata kishin bërë në Mukje. Ende pa u kthyer Mustafa Gjinishi dhe Ymer Dishnica nga Mukja, Enver Hoxha me një fonogram mbledh në Vithkuq drejtuesit kryesorë të ushtrisë dhe të partisë. Në atë mbledhje, e cila ishte një gjyq, merrte pjesë Miladin Popoviçi, i cili ishte në krye; në të djathtë të tij ishin ulur Sejfulla Malëshova dhe Enver Hoxha. Në të djathtë të Enverit kishte zënë vend Spiro Moisiu dhe Nako Spiro, dhe më djathtas Spiros qëndronte Dushan Mugosha, ndërsa në krah të tij, protokollisti dhe në krah te djathte te protokollistit ndodheshin Mehmet Shehu e Xhelal Staravecka. Rrethi i mbledhjes në të majte të Miladinit mbyllej me delegatë të qarkut të Korçës dhe gati ngjitur me krahun e majtë te Miladinit e mbyllte rrethin Fiqirete Sanxhaktari apo Jovanka e Dytë , siç i thoshte asaj Dushan Mugosha. Këtë “fotografim” të mbledhjes e jep vetë pjesëmarrësi, Xhelal Staravecka.Po kështu Xhelal Staravecka shkruan po në gazetën “Bashkimi i Kombit” se para se te fillonte mbledhja, tërhiqen veçan, Miladini, Dushani, Enveri, Nako, si dhe Fiqerete Sanxhaktari. Më pas, ata vijnë dhe zënë vendet që përshkruam më sipër. Mbledhjen e hapi Dushan Mugosha. Ai mbasi foli për “rolin” e madh që po luante në këtë luftë të përbashkët mareshali Tito dhe gjeneral kolonel Enver Hoxha, nuk ngurroi që me cinizëm të sulmonte figurat nacionaliste shqiptare dhe vendimet e fundit të Konferencës së Mukjes. DUSHAN MUGOSHA: -Mustafa Gjinishin, - iu drejtua Mugosha të pranishmëve,- ju e dini se është agjent i “Intelegence Service“. Unë propozoj ta dënojmë me vdekje. Ymer Dishnicën?! Ai është i shkolluar, por ndërron shumë shpejt mëndje… Eshtë element shumë i rrezikshëm për ne dhe partinë, ndaj edhe këtë duhet ta dënojmë me vdekje”. Mbas Dushanit fjalën e merr Enver Hoxha dhe propozon që më parë të flasë për çështjen e Mukjes, të Mustafa Gjinishit e Ymer Dishnicës, shoku Miladin. Ashtu u bë. Mbas Dushanit foli Miladini: MILADIN POPOVIÇ:- Tani që Konferenca e Mukjes mori ato vendime, unë mendoj, - theksoi Miladini,- se jemi ende të dobët, apo jo Enver? Mendoj se vendimin për personat ta shqyrtojmë më vonë”. Mbas një replike që bën Nako Spiro me Dushanin, në lidhje me vendimin që ai propozoi, e merr fjalën përsëri Enver Hoxha: ENVER HOXHA: Si mundën ta tradhtojnë partinë, udhëheqjen e saj dhe këta shokë Mustafa Gjinishi e Ymer Dishnica të bien viktimë e propagandës balliste?! Si mund të biem ne dakord për të marrë pushtetin me nacionalistët mbas çlirimit? Si?! Unë mendoj që vendimin që dhanë shokët Dushan dhe Miladin, për Mustafanë e Ymerin duhet t’i realizojmë, por në momentin dhe kohën e duhur, se me sa di unë Babë Myslymi e ka dhëndërr Gjinishin”. Nderhyn Nako Spiro. NAKO SPIRO: Po, po, ashtu është. Për dënimin nuk jam dakort!. ENVER HOXHA: Jo, shoku Nako, - e vazhdon ligjëratën Enveri,- ata duhen pushkatuar. E theksoj se duhen pushkatuar!Si u vra në pabesi Mustafa GjinishiKëtë vendim për të pushkatuar Mustafa Gjinishin dhe Ymer Dishnicën, të marrë në Vithkuq, prapaskenistet Miladin, Dushan dhe Enver e lanë në heshtje për gati një vit. Tre muaj para Çlirimit të atdheut, Komisari e Komandanti i Përgjithshëm, i ngrejnë pritë, në pabesi, në pusi anëtarit të Shtabit të Përgjithshëm, Mustafa Gjinishit. Në Berat konfirmon se “vrasja e tij duhej bërë”. Pas vrasjes e shpall dëshmor. Në kujtimet e tij pas Çlirimit e cilëson agjent të anglo-amerikanëve! Dhe, nuk kishte si të ndodhte ndryshe, sepse te tilla udhëzime merrte Enver Hoxha nga serbosllavët. Por ç‘rëndësi kanë etiketimet e diktatorit? Mustafa Gjinishi ishte demokrat në shpirt dhe në mendime properëndimor. Ai luftonte për një Shqipëri demokratike dhe jo sllavokomuniste, mendime që nuk i pëlqente binomi Hoxha-Popoviç.Përse nuk u realizua vrasja e Ymer DishnicësMe vasjen e Mustafa Gjinishit, Sejfulla Malëshova tronditet jashtë mase, megjithëse ai ende nuk besonte se këtë vrasje në prapashpinë ta kishte realizuar Enver Hoxha me “shokët” jugosllavë. Në një bisedë që është zhvilluar midis Sejfullait dhe Spiro Moisiut ku prezent ka qënë edhe Xhelal Starovecka, ky i fundit me rastin e 40-ditëve të vrasjes se Mustafa Gjinishit, në gazetën “Bashkimi i Kombit” shkruan: SPIRO MOISIU: Në të gjithë në Vithkuq bëmë “amin o hoxhë!” E vranë Mustafanë. Ymeri, mendoj se e ka radhën më vonë. Më beso Sejfulla!SEJFULLA MALËSHOVA: “S’më besohet. Ta kenë realizuar me te vertetë vendimin e Vithkuqit?!. Megjithatë, Spiro, nuk i dihet kësaj pune, duhen hapur sytë”.SPIRO MOISIU: - “Sejfulla, duhet mbledhur vetja, t’i kundeshtojmë vendimet që janë kondra vijës tonë...”Xhelal Staraveca, që aso kohe ishte komandant batalioni në Brigadën e I-rë dhe që mbante lidhje me shumë drejtues ushtarakë të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, jep edhe hollësira të tjera. Ai përshkruan edhe skenarin se si do te veprohej për vrasjen e Ymer Dishnicës. Shtypi zyrtar i asaj kohe shkroi shumë artikuj mbi vrasjen e Gjinishit dhe për përgatitjen e vrasjes së Ymer Dishnicës. Edhe në radhët e Ushtrisë Nacionalçlirimtare u fol shumë për këto skenare. Po përse nuk u realizua vrasja e Ymer Dishnicës?E para, sepse Ymer Dishnica, pas vrasjes së Gjinishit filloi të tregohej tepër vigjilent. E dyta, plani për vrasjen e tij u përhap në të gjithë shtypin antikomunist e, si të thuash, realizimi i vrasjes së tij u zbeh për shkak se u sulmua qysh në fillim plani serbo-sllav. E treta, Ymer Dishnica ishte një personalitet me një reputacion të lartë në popull dhe në shtresat e inteligjencës. Mbas Konferencës së Mukjes, ai filloi të ketë një reputacion ende më të madh tek nacionalistët shqiptarë, pasi nderkohë ai ishte eleminuar nga shumë poste partiake e të Luftës nga Enver Hoxha.